En av de enklaste fyllningarna att göra mjölkfri är nougat. Karamellisera nötter och mixa med choklad till en len kräm. Då den färdiga pralinémassan inte innehåller vatten blir hållbarheten 2-6 månader.
Receptet räcker till 3 formar i 1000-serien.
INGREDIENSER
150 g strösocker
20 g glykos
50 g vatten
175 g rostade hasselnötter (utan skal)
200 g Malmö mylk
ARBETSBESKRIVNING
Värm sockret, glykosen och vattnet till gyllenbrun färg i en stekpanna. Om sockret blir ojämnt färgat i slutet av koket går det bra att röra lite- i övrigt ska omrörning undvikas.
När massan erhållit önskad färg – ta genast bort kastrullen från värmen och rör ned hasselnötterna. Är du van vid att koka karamell så kan nötterna koka med en stund.
Bred ut massan på en silipatmatta att kallna.
Finhacka sedan i centimeterstora bitar.
Smält chokladen och rör i hasselnötskrosset.
Mixa till en kräm i en blender (kannmixer).
Om du har tillgång till en conch så knåda massan slät i den.
Tablera pralinémassan till 26-27°C på ett stenbord.
Spritsa i pralinskalen. Lämna 2 mm till locken.