Grundreceptet är detsamma som vid kokning av traditionell knäck. Men för att knäcken ska bli spritsbar återförs vattnet som dunstat under koket.
INGREDIENSER
140 g (1 dl) sirap
90 g (1 dl) grädde
100 g (1 dl) socker
60 g (0,6 dl) vatten
8 g mandel
Häll upp ett kallt vattenbad som rymmer kastrullen knäcken kokas i.
Väg upp 60 g vatten i en liten kastrull. Varmhåll på lägsta värme. Vattnet får ej koka.
Väg upp sirapen, grädden och sockret i en annan kastrull. Koka till godkänt kulprov. Blanda i vattnet och koka i 30 sekunder. Avstanna sedan koket genom att sänka ned kastrullen i vattenbadet ett par sekunder.
Finhacka mandeln i 1-3 mm små bitar.
Rör i mandlarna i knäcken och häll upp på spritspåse.
Fyll i chokladskal när knäckfyllningen svalnat till under 30°C. Anpassa spritspåsens hål efter mandelbitarnas storlek så att det rinner på bra.