En krämig kolafyllning som smakar glögg och pepparkaka.
Receptet räcker till ca 3 små formar i 1000-serien.
INGREDIENSER
300 g strösocker
50 g glykos
1 dl vatten
230 g grädde
5 g (1 tsk) glöggkrydda
FÖRBEREDELSER
Väg upp socker, vatten och glykos i en kastrull.
Väg upp grädden och glöggkryddan i en egen kastrull och vispa tills glöggkryddan är jämnt fördelad.
Fyll diskhon ca 10 cm högt med kallt vatten.
Ställ fram en träslev, en brödpensel och ett glas vatten bredvid spisen.
KOKET
Värm sockret på hög effekt. Nu är det förbjudet att röra om. Pensla ned kanterna med en brödpensel doppad i vatten. Undertiden sockret går upp i temperatur varmhålls glöggrädden.
Ta sockerkastrullen från plattan när karamellen är bärnstensfärgad. Blanda försiktigt ned grädden. Rör åt samma håll hela tiden. Koka i ytterligare 30 sekunder.
Avstanna koket genom att sänka ned kastrullen i det kalla vattenbadet ett par sekunder.
Nu är karamellen klar! Undvik att röra om i karamellen när den svalnar. Om man vispar runt i en karamell eller kola när den kallnar kan den bli en fudge.
Fyll chokladskalen när karamellen är under 30°C.
Locka med spritspåse dag två.
TIPS!
Kola och karamell som gjuts i chokladskal klassas som tunnflytande fyllningar. Välj gärna en form som ger små praliner som äts i ett stycke. Om pralinen är stor kanske man väljer att ta den i två bett och får kolafyllningen på hakan.