Brigadeiro äts vanligtvis på barnkalas, bröllop och fest i Brasilien. Detta recept är det klassiska och enkla brigadeiro-recept som man kokar hemma och är perfekt som påsk- och julgodis.
Det ursprungliga brasilianska receptet för brigadeiros från 40-talet använder kondenserad mjölk, chokladpulver och smör som bas. Historiker säger att på grund av ransoneringen under kriget blev sötad kondenserad mjölk en vanlig ersättare för efterrätter. Enligt legenden började kvinnor sälja den choklad- och kondenserad mjölk-baserade godsaken under demonstrationer för att stödja presidentkandidaten brigadchefen Eduardo Gomes.
Det här receptet är skrivet av Priscila Costa som drivet företaget Rufatto Brigadeiro. Hon flyttade till Sverige 2019 och startade företaget 2020 – mitt i pandemin. Priscila föddes 1991 och har praktiserat hos Spiga Madre, Café Pascal, Älvsjö Konditori & Bageri och Chokladfabriken.
INGREDIENSER
397 g (en burk) sötad kondenserad mjölk
20 g kakaopulver
15 g smör
Cirka 100 g chokladströssel
ARBETSBESKRIVNING
Häll allt, förutom strösslet, i en tjockbottnad kastrull och värm på medelvärme under ständig omrörning tills det böjar koka. Fortsätt sedan på låg värme tills det börjar släppa längs kastrullens kanter – rör hela tiden. Det ska behålla formen när man droppar smeten i sig själv. Det betyder att vattnet har avdunstat ordentligt. Det tar cirka 15 minuter.
Häll ut blandningen på en smord tallrik eller skål. Låt svalna i rumstemperatur och kontakttäck det med plastfolie. Ställ i kylen, helst hela natten, eller till det blir fast.
Ta fram smeten och rulla det till små bollar på om kring 20 gram. Rulla bollarna i chokladströsslet. Undvik sött glass-strössel, det kan förstöra hela brigadeiroupplevelsen.
Förvaras som lufttät som möjligt i kyl och hålls i cirka två veckor.