marron.se

VARUKORGEN  |  OM MARRON  |  BEST.VILLKOR

OK!

Nora Chokladskola AB
Nora Chokladskola AB
order@marron.se  |  0587-47 47 40

NORMAL LEVERANSTID 1–2 DAGAR   |   ENHETSFRAKT 59,–   |   FRI FRAKT FRÅN 1500,–

Nyheter
Choklad, couvertyr
Chokladfärg
Lakrits
Överföringsark
Övriga råvaror
Pralinformar
Förpackningar
Verktyg
Prisnedsatt
Startutrustning
Recept
Livsmedelssäkerhet
Utbildningsmaterial
Presentkort



Cacao Barry

Callebaut

Chocovic






 

 

Pralinformar

Pralinformarna från MARRON är gjorda i polykarbonat respektive BPA fri hårdplast,
tåliga material som klarar daglig användning
i många år.

 

2020 års sortiment kommer från Chocolate World (Belgien), Pavoni (Italien), Martellato (Italien) och Cacao Barry (Frankrike). Martellatos formar lanseras i slutet av januari.


Tips till förstagångsköpare

– Vill du air-brusha ska du satsa på praliner som har mjuka former. Formar med grunda fack (låga praliner) går snabbare att sprutmåla än formar med djupa fack. 

– Kupolformar är lätta att gjuta i, kan varieras med olika dekorationstekniker och är smidiga att putsa och rengöra. 

– Om du ska börja sälja praliner är ett tips att gå på praliner som går ner i en standardinsats. Facken är oftast 34x34 mm. 

– Figurformar är perfekta om du inte vill måla i formarna. 

– Praliner med fasettytor får extra hög glans.

 

Klicka här för användningstips, specialbeställningar mm.






Påskformar

 

Pralinform no. CW1968

Ger 24 halvor á 7,5 g (24,5x24x5x20 mm). Gör kupoler eller montera till ägg med CW1967.

225,-
TILLF.
SLUT
 

Pralinform no CW1967

Ger 24 halvor á 5 g (24,5x24,5x13 mm). Gör sfärer eller montera till ägg med CW1968.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW2066

Ger 32 halvor (mått på färdigt ägg: 32x22x11 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW2005

Ger 10 halvor á 63x45x23 mm.
En ägghalva rymmer 2-3 praliner á 10 g.
Ett ihåligt äggskal (lock och botten) vägde vid testgjutning 30 g.

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW2137

Ger 20 st halvor á 12 g (43x30x15 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Chokladform no CW1284

Ger 3 ägghalvor á 221 g (118x77x40 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1317

Samma modell som CW2137. Ger 24 st halvor á 12 gram (43x30x15 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1582

Ger 24 st halvor á 5 g (33x24x12 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1891

Ger 24 halvor á 33x23x11 mm.

225,-
 PLOCKA 
 

Chokladform no. CW1910

Ger 6 st ägghalvor 86,5x56x30 mm.
En ägghalva rymmer 4-5 praliner á 10 g.
Ett ihåligt äggskal (lock och botten) vägde vid testgjutning 80 g.

225,-
TILLF.
SLUT
 

Pralinform no. CW2203

Ger 32 ägghalvor á 5 g (32x22x11 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Chokladform no. CW1889

Ger 6 ägghalvor á 87x56x33 mm. Denna produkt säljs med fördel monterad till hela ägg. Halvorna står lite ostadigt pga reliefdekoren.
Ett ihåligt äggskal (lock och botten) vägde vid testgjutning 100 g.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1445

Ger 24 figurer á 3 g (29x20x10 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1875

Ger 12 figurer á 20 g (52x35,5x 19,5 mm).

225,-
TILLF.
SLUT
 

Pralinform no. CW1052

Ger 32 halvor (32x22x11 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Chokladform no. CW2151

Ger 10 korgar (78x40x20 mm).
En korg rymmer 2-3 praliner á 10 g.
Vid testgjutning vägde produkten 25 g.

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1656

Ger 18 halvor (27x35x15 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Easter Kit Pavoni Hen KT119

Kit för tillverkning av två hönor. Höjd 140 mm. Vikt 350 gr. OBS! Ej polykarbonat.

345,-
 PLOCKA 
 

Äggform med fot 135 mm

Ger 2 st ägghalvor á 135x90x45 mm.
En ägghalva rymmer 20 praliner á 10 g.
Vid testgjutning vägde ägghalvan 125 g.

375,-
TILLF.
SLUT
 

Äggform med fot 230 mm

Ger 1 st ägghalva 230x155x75 mm

425,-
 PLOCKA 





”Grädde” till pralinsemla

Receptet räcker till 40 gräddrosetter á 3 g.


Ingredienser

100 g vit choklad
25 g grädde
5 g glykos
Ev. vanilj


Arbetsbeskrivning

Värm drygt 25 gram grädde till minst 70°C.

Smält chokladen.

Väg upp exakt 25 gram grädde (fingervarm) och vispa ned i chokladen i två omgångar.

Vispa i glykosen och vispa tills du fått en emulsion.

Ställ in bunken i kylskåpet i 5–10 minuter.

Spritsa genast gräddrosetter med stjärntyll. 

Hjälpavsnitt

Om ganachen inte går ihop vid vispning så värm den till 35–40°C och vispa sedan tills den är homogen. Använd gärna en vid bunke så går det enklare att vispa. 

Är ganachen ej fast efter 5–10 minuter i kylen går det bra att låta den stå en stund till så att den hårdnar mera. 



 

Pralinform no. CW1495

Passar som lock till pralinsemla. Ger 40 halvor (Ø20 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1258

Passar som lock till pralinsemla. Ger 32 st halvor (Ø27 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1604

Ger 32 st praliner á 4 gram. Monteras med fördel samman med CW1603.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1603

Passar som bas till pralinsemla. Ger 21 st praliner á 9 gram (29x29x15/12 mm).

225,-
 PLOCKA 


 

Pralinform no. CW1926

Ger 21 praliner á 12 g L30,5 x H24 mm.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1923

Ger 24 praliner (26,5x22 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1924

Ger 21 praliner á 9,5 g (31x31x26,5 mm)

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1766

Ger 21 st praliner á 12 gram (30x30x25 mm). World Chocolate Masters 2013 collection: Gustaf Mabrouk, Sverige

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1903

Ger 21 st halvor (45,50x28x14 mm). New collection 2018: "Belle Epoque".

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1921

Ger 21 praliner á 10,5 g (36,5x27,5x16,5 mm)

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1904

Ger 21 praliner á 8 g (42x31x16 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no CW1966

Ger 18 praliner á 10,5 g (39,5 x27x13 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1754

Ger 18 st praliner á 10 gram (38x32x23 mm). World Chocolate Masters 2013 collection: Davide Comaschi, Italien.

225,-
TILLF.
SLUT
 

Pralinform no. CW1782

Ger 18 st praliner á 11 gram (45x32x23 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1559

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1915

Ger 21 praliner á 8 g (27,5x27,5x17 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1755

Ger 24 st praliner á 10 gram (38x25x20 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1753

Ger 21 st praliner á 11 gram (27x27x19 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1749

Ger 21 st praliner á 12 gram (28x28x17 mm)

225,-
TILLF.
SLUT
 

Pralinform no. CW1840

Ger 24 praliner á 12 gram (23x23x20 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1602

Ger 21 st praliner á 12 gram (27x27x18 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1630

Ger 24 st praliner á 12 gram (26x26x19 mm). Blanka sidor och matterad översida.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1676

Ger 32 st praliner á 12 gram (23x23x20 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1969

Ger 24 praliner á 10,5 g L35 x B21,5 x H14 mm.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1673

Ger 16 st praliner á 10 gram (45,5x25x12,5 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1692

Ger 24 praliner á 7 g (45,5x25x12,5 mm). Modellen passar ihop med CW1673.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1217

Ger 24 st halvor á 9 gram (Ø30 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW2361

Ger 40 st halvor (Ø27 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1909

Ger 24 halvor á 5 g (25x25x12,5 mm)

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1433

Fåtal i lager! Ger 24 st praliner á 15 gram (Ø29x25 mm).

225,-
TILLF.
SLUT
 

Pralinform no. CW2295

Ger 32 st praliner á 13 gram (Ø29x21 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW2116

Ger 32 praliner á 14 g (D30 mm x H23mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1867

Ger 24 praliner á 9,5 g (25,50x25,50x22,50 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW2207

Ger 40 st praliner á 14 gram (Ø30x19 mm).

Notera att denna, till skillnad från övriga kupolformar, har en plan avsats på ovansidan.

245,-
 PLOCKA 


Viktig information om hårstreck

Tillverkning av pralinformar är en känslig process vilket gör att smådefekter kan förekomma.
Märken som syns är många gånger inne i plasten vilken inte påverkar utseendet på de gjutna pralinerna. Men tunna linjer kan också förekomma på ytan – så kallade hårstreck. Dessa är tunna linjer som börjar på formens ”lockningssida” och vandrar upp en bit i facket. Fenomenet drabbar kupolformar i högre utsträckning än andra formar. Hårstrecken, som kan förekomma i 5-6 fack per form, är nätt och jämnt skönjbara på den färdiga pralinen och inte iögonfallande för slutkonsumenten.
Chocolate World kan tyvärr inte garantera att formarna man producerar är helt fria från hårstreck.
En förmildrande omständighet är väl om inte annat att även kocken också ska ha något att provsmaka ...

 

Pralinform no. CW1576 3 fig.

Ger 21 st praliner á 12 gram (29x34,5x17 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Chokladform no CW1145

Ger 8 st halvor á 35 g (65x57x14 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1914

Ger 21 halvor á 6,5 g (34x28,5x12 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1913

Ger 21 praliner á 13 g (36x29,5x19 mm)

225,-
TILLF.
SLUT
 

Pralinform no. CW1218

Ger 21 st praliner á 15 gram (30x36x19 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1526

Ger 28 st praliner á 9 gram (31x27x17 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1417

Ger 24 st praliner á 11 gram(33x31x15 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1959

Ger 21 bitar á 5,2 g (31,9x31,9x5 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW2066

Ger 32 halvor (mått på färdigt ägg: 32x22x11 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1617

Ger 25 st praliner á 10 gram (39x17x15 mm). Signerad Ernst Knam.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1930

Ger 24 praliner á 9,5 g (36x20x15 mm)

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1908

Ger 7 bars á 31,5 g (113x28x11 mm)

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1929

Ger 10 bars á 17,5 g (99,5x19,5x11,5 mm)

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1173

Ger 24 st praliner á 13 gram (48x18x20 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1912

Prisnedsatt pga lite kraftigare hårstreck i 6 st av facken.
Form till gjutning av naturtrogna stenar. Ger 18 halvor á 5,5 g (39x34x7 mm).

150,-
(ord. 225,-)
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW2110

Ger 3 st chokladkakor á 80 gram (156x77x8 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1074

Ger 24 st praliner á 16 gram (38x28x18 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1521

Ger 24 st praliner á 10 gram (29x29x18 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1024

Ger 21 st praliner á 15 gram (29x29x18 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1143

Ger 21 st praliner á 14 gram.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1758

Ger 21 st praliner á 10 gram.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1535

Ger 24 st praliner á 13,5 gram- Ø28,2x20,8 mm.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1094

Ger 24 st praliner á 15 gram.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW2171

Ger 32 praliner á 15 g L31 mm x H22 mm. Samma modell som CW1094.

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW2169

Ger 40 st praliner á 13 gram.

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW2371

Ger 36 st praliner á 7 gram.

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1248

Ger 24 st praliner á 13 gram (44x21x18 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1830

Ger 21 praliner á 10 g (44x26x13 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1946

Ger 16 praliner á 12 g. Designad av Elias Läderach, vinnare av World Chocolate Masters 2018.

225,-
 PLOCKA 
 

Chokladform no. CW1894

Ger 8 chokladbitar á 16,5 g (118x21x7,50 mm)
New collection 2018: "Belle Epoque".

225,-
 PLOCKA 
 

Chokladform no CW2398

Ger 3 chokladkakor á 90 g (156x77x8 mm)

245,-
 PLOCKA 
 

Chokladform no. CW2162

Ger 3 chokladkakor á 108 g (155x77x9 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW2289

Ger 18 st chokladkakor á 15 gram (40x40 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW2309

Ger 15 bars á 16 g (L63xB23xH12 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1669

Ger 10 st chokladkakor á 13 gram.

225,-
 PLOCKA 
 

Chokladform no. CW2299

Ger 6 st chokladkakor á 31 gram.

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1611

Prissänkt pga små skönhetsfel. Ger 8 st chokladkakor á 17 gram (123x22x6 mm).

150,-
(ord. 225,-)
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1769

Ger 4 chokladkakor á 45 g.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1612

Ger 4 st chokladkakor á 55 gram L114 mm x B50 mm x H8 mm.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1919

Ger 63 st minikakaobönor á 1 g (19x9x4 mm)

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1925

Ger 20 halvor á 5,5 g (44,5x23x10 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1901

Ger 21 bitar á 5 g (31,5x31,5x5 mm)

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1936

Ger 4 chokladkakor á 57 g (117,5x49,5 mm)

225,-
 PLOCKA 
 

Chokladform Ruby 8,5 g

Ger 21 praliner á 8,5 g (40x35x14 mm)

225,-
 PLOCKA 
 

Chokladform Ruby 56 g

Ger 2 st chokladkakor á 56 g (104x90x14 mm)

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1322

Ger 16 st granar á 10 gram.

150,-
(ord. 225,-)
 PLOCKA 
 

Chokladform no. CW1770

Ger fem snöstjärnor i storlekarna:
Ø 90 x 5,5 mm: 20 gr
Ø 81 x 5,5 mm: 16 gr
Ø 70 x 5,5 mm: 12 gr
Ø 54 x 5,5 mm: 7,5 gr
Ø 39 x 5,5 mm: 4 gr

150,-
(ord. 225,-)
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1387

Ger 24 praliner á 11 g.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1917

Ger 21 blomhalvor á 5 g (30x10 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1025

Ger 24 st praliner á 15 gram- 36x22x20 mm.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1618

Ger 24 st praliner á 8 gram.

150,-
(ord. 225,-)
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1139

Ger 1 st gran á 125 g som byggs av fem olika delar.
Storlek på modellen: 88x88x88 mm

150,-
(ord. 225,-)
TILLF.
SLUT
 

Pralinform no. CW2386

Ger 24 halvor (35x24x12 mm).

150,-
(ord. 245,-)
 PLOCKA 





Barsformar från Cacao Barry

 

Cacao Barry Snacking Bars Rectangle 35 g

Ger 10 bars 118x23x12 mm med matterad ovansida. BPA-fri plast. Italiensk tillverkning.

295,-
 PLOCKA 
 

Cacao Barry Snacking Bars Round 35 g

Ger 10 bars 118x23x14 mm. BPA-fri plast. Italiensk tillverkning.

295,-
TILLF.
SLUT
 

Cacao Barry Bar Snack 30 g

Ger 8 bars 100x30x9 mm. BPA-fri plast. Italiensk tillverkning.

295,-
 PLOCKA 
 

Cacao Barry Mini-tablettes 5 g

Ger 21 minichokladkakor 20x40 mm. BPA-fri plast. Italiensk tillverkning.

295,-
 PLOCKA 



Martellato

 

Pralinform Martellato Piramide Triangolare

Ger 28 praliner á 11 g (25x26x55 mm)

245,-
TILLF.
SLUT
 

Pralinform Martellato Piramide Ottagone

Ger 28 praliner á 11 g (25x25x55 mm)

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Martellato Piramide Cone

Ger 28 praliner á 11 g (25x25x55 mm)

245,-
TILLF.
SLUT
 

Pralinform Martellato Prisma Triangolo

Ger 24 praliner á 8 g (33x29x15,5 mm).

195,-
 PLOCKA 
 

Martellato Plain Praline

Ger 30 praliner á 10 g (39x18x15,5 mm)

195,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Martellato Curvy Praline

Ger 30 praliner á 10 g (39x18x15,5 mm).

195,-
TILLF.
SLUT
 

Pralinform Martellato Pralina Tondo

Ger 24 bitar á 8 g (ø35 h8 mm)

195,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Martellato Coure

Ger 30 praliner á 8 g (31x27x14 mm).

195,-
TILLF.
SLUT
 

Pralinform Martellato Wave 3

Ger 16 praliner á 9,8 g (24,3x61,5x15,4 mm).

195,-
 PLOCKA 
 

Martellato chokladform tavoletta bolle

Ger 3 chokladkakor á 80 g (132x68x11 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Martellato Guscio cono

195,-
 PLOCKA 
 

Plexiglas display för små koner

115,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Martellato Tondo Alto

195,-
 PLOCKA 
 

Chokladform Martellato lollipop tavoletta ovetto

Ger 8 klubbor á 30 g (52x77x9 mm). 2 formar i ett kit (denna artikel är gjord i formsprutad, tunnare plast). Pinnar köps separat.

145,-
 PLOCKA 
 

Chokladform Martellato Ms Cocode

Ger en figur á 90 g (108x75x120 mm)

245,-
 PLOCKA 



Pavoni

 

Pralinform Pavoni PC42

Designad av Antonio Bachour för Pavoni.
Ger 21 praliner á 10 gram (41x24x20 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Pavoni PC45

Designad av Antonio Bachour för Pavoni.
Ger 21 praliner á 10 gram (Ø30x16 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Pavoni PC53

Ger 18 praliner á 10 g (25x25x17 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Pavoni PC114

Ger 21 praliner á 10 gram (37x16x14 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Pavoni PC113

Ger 21 st praliner á 10 gram (28x14 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Pavoni PC15

Ger 21 praliner á 10 gram (26x23x21 mm).

245,-
 PLOCKA 





Magnetiska pralinformar

En magnetform består av två delar, en plastform och en metallbotten som hålls fast av magneter. Innan gjutning prepareras formen med ett överföringsark eller reliefark. När man gjuter i magnetform är det egentligen bara en sak som skiljer sig från gjutning i en klassisk form. Formen får inte bankas i bordet. Och så gäller det att lägga arket med smörsidan mot chokladen – fast det missar du inte!


 

Magnetisk gjutform 1000L05

Chocolate World. Ger 18 praliner á 13 gram (35x24x17 mm). Används tillsammans med överföringsark eller reliefark.

Läs mer

Handdisk rekommenderas för att magneterna inte ska rosta.

525,-
TILLF.
SLUT
 

Magnetisk gjutform DROP 1000L08

Chocolate World. Ger 18 praliner á 12 gram (37x25x16 mm). Används tillsammans med överföringsark eller reliefark.

Läs mer

Handdisk rekommenderas för att magneterna inte ska rosta.

525,-
 PLOCKA 
 

Magnetisk gjutform 1000L13

Chocolate World. Ger 18 praliner á 11 gram (30x32x15 mm). Används tillsammans med överföringsark eller reliefark.

Läs mer

Handdisk rekommenderas för att magneterna inte ska rosta.

525,-
 PLOCKA 
 

Magnetisk gjutform Cube 1000L20

Chocolate World. Ger 18 praliner á 12 gram (23x23x20 mm). Används tillsammans med överföringsark eller reliefark.

525,-
 PLOCKA 



Instruktioner

 

Instruktion - Gjutning i pralinform

Lär dig gjuta praliner i form. Utförlig steg för steg beskrivning framtagen av pralinör Ingela Svedbro. Denna instruktion finns komprimerad på hemsidan.

40,-
 PLOCKA 
 

Instruktion - Chokladtemperering

Lär dig temperera choklad. Utförlig steg för steg beskrivning framtagen av pralinör Ingela Svedbro.

35,-
 PLOCKA 



Användningsråd

– Formarna putsas med bomull eller hushållspapper (eventuellt fuktad med sprit) före varje användning.

– Handdiska dem i hett vatten med vanligt diskmedel. Låt dem självtorka på stående kant.

– Vid daglig användning kan formarna enbart skrapas av och putsas mellan tillverkningsessionerna för att spara tid.

– Bra inomhustemperatur för gjutning av praliner är 18–22°C. Vid temperaturer över 24°C kan formarna behöva stå i kylen en kort stund innan chokladen hälls i.

– En bra gjutningsinstruktion finns längst ned på sidan.

 

Storleksguide

6–9 g små praliner

10–14 g ”normalstorlek”

15– g stora praliner

 

specialbeställ från hela chocolate worlds soritiment

Vi har tillgång till hela Chocolate Worlds sortiment av formar med en leveranstid på ca 7–10 dagar. Hör av dig om du saknar någon modell så plockar vi hem. Priserna på specialbeställda formar är desamma som på de i vårt standardsortiment. Vid specialbeställning av fler än 10 formar dras 10% i rabatt. 




Gjutning i pralinform

När en tryffel eller kola doppas i choklad sker förvandlingen till pralin! En pralin består alltid av ett inkråm t ex av nougat och ett hölje av vit, ljus eller mörk choklad. En tumregel är att hårda fyllningar doppas i choklad och mjuka fyllningar gjuts i pralinform. Konsistensen på fyllningen regleras med vätskemängden. När du lärt hur förhållandet ska se ut mellan råvarorna kan du sätta ihop egna recept- smaksatta med t ex favoritlikören eller med bär från egna trädgården.

Det finns både hårda och mjuka pralinformar. Vi tycker att du ska välja en form i hårdplast till praliner och en i mjukplast till marmeladkonfekt, karameller mm.

Välj gärna pralinformar som kan varieras. Då är det inte nödvändigt att ha lika många. En startuppsättning kan bestå av en kupolform, en fyrkant och ett hjärta.



Chokladtemperering steg 1  

Fyll facken med tempererad choklad. Det är viktigt att chokladen är tempererad för annars lossnar inte pralinerna ur formen! Non-temp och blockchoklad har dåliga krympegenskaper, men passar bra till julgodis och till till doppning av bakverk som dammsugare och chokladbiskvier.


Chokladtemperering steg 1  

Skrapa av chokladöverflödet och skaka eller banka formen mot bordskanten för att få bort luftbubblor. Om chokladen är tjockflytande går det bra att banka hårt för att få bort bubblorna.


Chokladtemperering steg 1  

Töm ut chokladen. Chokladen som rinner ut kan återanvändas till botten! Fortsätt att hålla formen upp och ner och skrapa av all överflödig choklad. Låt formen stelna upp och ner, uppallad på t ex marmorplattor.


Chokladtemperering steg 1  

Skrapa bort all choklad som är ovanpå och runt formen. Vi använder sådana här metallskrapor. "De kan man ju köpa i byggaffären billigt", resonerar många. Gör inte det. De rostar!
Fyll chokladskalen med fyllning till ungefär 75%. Om man är ovan med att spritsa kan det bli toppar. Platta isåfall till dem med en tesked.
Avsluta med att locka formen med tempererad choklad. Sedan är det bara att vänta undertiden pralinerna krymper i kylskåpet. Det tar ungefär 20 minuter. Om du har lyckats med tempereringen blir de blanka och fina. Men ha tålamod! Ofta krävs det både ett par kurser och en massa träning för att bli en duktig pralinör.