marron.se

VARUKORGEN  |  OM MARRON  |  BEST.VILLKOR

OK!

Nora Chokladskola AB
Nora Chokladskola AB
order@marron.se  |  0587-47 47 40

NORMAL LEVERANSTID 1–2 DAGAR   |   ENHETSFRAKT 59,–   |   FRI FRAKT FRÅN 1500,–

Nyheter
Choklad, couvertyr
Chokladfärg
Lakrits
Överföringsark
Övriga råvaror
Pralinformar
Förpackningar
Verktyg
Prisnedsatt
Startutrustning
Recept
Livsmedelssäkerhet
Utbildningsmaterial
Presentkort



Cacao Barry

Callebaut

Chocovic






 

 

Pralinformar

Pralinformarna från MARRON är gjorda i polykarbonat (om inget annat anges) – ett
tåligt material som klarar daglig användning
i många år.

 

2020 års sortiment kommer från Chocolate World (Belgien), Pavoni (Italien), Martellato (Italien) och Cacao Barry (Frankrike).


Tips till förstagångsköpare

– Vill du air-brusha ska du satsa på praliner som har mjuka former. Formar med grunda fack (låga praliner) går snabbare att sprutmåla än formar med djupa fack. 

– Kupolformar är lätta att gjuta i, kan varieras med olika dekorationstekniker och är smidiga att putsa och rengöra. 

– Om du ska börja sälja praliner är ett tips att gå på praliner som går ner i en standardinsats. Facken är oftast 34x34 mm. 

– Figurformar är perfekta om du inte vill måla i formarna. 

– Praliner med fasettytor får extra hög glans.

 

Klicka här för användningstips, specialbeställningar mm.




Produktnyheter från Martellato

 

Chokladform Martellato MA6002 Piramidi napolitain

245,-
 PLOCKA 
 

Chokladform Martellato MA1915 Piramidi snack

245,-
 PLOCKA 
 

Chokladform Martellato MA2009 Piramidi bar

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Martellato MA1008 Prisma Quadrato

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Martellato MA1994 Diamond jems

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Martellato MA1993 Diamond heart

Ger 24 praliner á 10 g (33x33x15 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Martellato MA1920 Curvy snack

Ger 10 bitar á 34 g (96x22x17 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Martellato MA1921 Plain Snack

Ger 10 bitar á 34 g (96x22x15,5 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Martellato MA1999 Triangle praline

Ger 27 praliner á 7 g (39x20x16 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Martellato MA1922 Triangle snack

Ger 10 bitar á 23 g (96x22x17 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Martellato MA1018 Cocoa praline

Ger 21 praliner á 9 g (52x26x14 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Martellato Christmas Bubbles Praline

245,-
 PLOCKA 
 

Chokladform Julkrubba

H115x175x50 mm

245,-
 PLOCKA 


Produktnyheter från Chocolate World / Chocolatform

 

Pralinform no. CF0232

Ger 21 praliner á 9,5 g (20x20x20 mm)

175,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CF0234

Ger 21 praliner á 8 g (20x20x18 mm)

175,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CF0236

Ger 24 praliner á 14,5 g (25x25x20 mm)

175,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CF0614

Ger 16 praliner á 9 g (40x15,5x16 mm).

175,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CF0504

Ger 24 praliner á 8,5 g (34x18,5x21 mm).

175,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CF0609

Dubbelform för framställning av 9 diamanter á 13,5 g (35x24,5 mm).

175,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CF0608

Dubbelform för framställning av 12 diamanter á 4,5 g (25x19 mm).

175,-
 PLOCKA 
 

Chokladform no CF0238

Ger 14 bitar uppdelade på 7 olika figurer.
Linje: 56,5 x 14,5 x 11 mm
Fyrkant: 29 x 29 x 11 mm
L: 43 x 29 x 11 mm
Z: 43 x 29 x 11 mm
T: 43 x 29 x 11 mm

175,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CF0810

Ger 6 st chokladkakor á 50 g (118x50x8 mm).

195,-
 PLOCKA 
 

Chokladform no CF0235

Ger 4 chokladkakor á 52,5 g (117,5x49,5x8 mm)

175,-
 PLOCKA 
 

Chokladform no CF0240

Ger 10 bars á 40 g (114x26,5x12 mm)

175,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CF0218

Ger 24 praliner á 11 g (25x25x25 mm)

175,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CF0604

Ger 24 praliner á 9 g (28x17 mm)

175,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no CW1093

Dubbelform. Ger 24 halvor á 7,5 g (37x29x14 mm) som monteras två och två.

225,-
 PLOCKA 


Chocolate World

 

Pralinform no. CW1258

Ger 32 st halvor (Ø27 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1604

Ger 32 st praliner á 4 gram. Monteras med fördel samman med CW1603.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1603

Ger 21 st praliner á 9 gram (29x29x15/12 mm). Monteras med fördel samman med CW1604.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1926

Ger 21 praliner á 12 g L30,5 x H24 mm.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1924

Ger 21 praliner á 9,5 g (31x31x26,5 mm)

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1903

Ger 21 st halvor (45,50x28x14 mm). New collection 2018: "Belle Epoque".

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1921

Ger 21 praliner á 10,5 g (36,5x27,5x16,5 mm)

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no CW1966

Ger 18 praliner á 10,5 g (39,5 x27x13 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1754

Ger 18 st praliner á 10 gram (38x32x23 mm). World Chocolate Masters 2013 collection: Davide Comaschi, Italien.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1782

Ger 18 st praliner á 11 gram (45x32x23 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1915

Ger 21 praliner á 8 g (27,5x27,5x17 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1749

Ger 21 st praliner á 12 gram (28x28x17 mm)

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1602

Ger 21 st praliner á 12 gram (27x27x18 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1676

Ger 32 st praliner á 12 gram (23x23x20 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1969

Ger 24 praliner á 10,5 g L35 x B21,5 x H14 mm.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1217

Ger 24 st halvor á 9 gram (Ø30 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW2361

Ger 40 st halvor (Ø27 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1909

Ger 24 halvor á 5 g (25x25x12,5 mm)

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1433

Ger 24 st praliner á 15 gram (Ø29x25 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW2295

Ger 32 st praliner á 13 gram (Ø29x21 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW2116

Ger 32 praliner á 14 g (D30 mm x H23mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1867

Ger 24 praliner á 9,5 g (25,50x25,50x22,50 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW2207

Ger 40 st praliner á 14 gram (Ø30x19 mm).

Notera att denna, till skillnad från övriga kupolformar, har en plan avsats på ovansidan.

245,-
 PLOCKA 


Viktig information om hårstreck

Tillverkning av pralinformar är en känslig process vilket gör att smådefekter kan förekomma.
Märken som syns är många gånger inne i plasten vilken inte påverkar utseendet på de gjutna pralinerna. Men tunna linjer kan också förekomma på ytan – så kallade hårstreck. Dessa är tunna linjer som börjar på formens ”lockningssida” och vandrar upp en bit i facket. Fenomenet drabbar kupolformar i högre utsträckning än andra formar. Hårstrecken, som kan förekomma i 5-6 fack per form, är nätt och jämnt skönjbara på den färdiga pralinen och inte iögonfallande för slutkonsumenten.
Chocolate World kan tyvärr inte garantera att formarna man producerar är helt fria från hårstreck.
En förmildrande omständighet är väl om inte annat att även kocken också ska ha något att provsmaka ...

 

Pralinform no. CW1914

Ger 21 halvor á 6,5 g (34x28,5x12 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1913

Ger 21 praliner á 13 g (36x29,5x19 mm)

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1617

Ger 25 st praliner á 10 gram (39x17x15 mm). Signerad Ernst Knam.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1930

Ger 24 praliner á 9,5 g (36x20x15 mm)

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1173

Ger 24 st praliner á 13 gram (48x18x20 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1912

Prisnedsatt pga lite kraftigare hårstreck i 6 st av facken.
Form till gjutning av naturtrogna stenar. Ger 18 halvor á 5,5 g (39x34x7 mm).

150,-
(ord. 225,-)
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1074

Ger 24 st praliner á 16 gram (38x28x18 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1143

Ger 21 st praliner á 14 gram.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1535

Ger 24 st praliner á 13,5 gram- Ø28,2x20,8 mm.

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW2169

Ger 40 st praliner á 13 gram.

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1248

Ger 24 st praliner á 13 gram (44x21x18 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Chokladform no. CW1894

Ger 8 chokladbitar á 16,5 g (118x21x7,50 mm)
New collection 2018: "Belle Epoque".

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW2289

Ger 18 st chokladkakor á 15 gram (40x40 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1611

Ger 8 st chokladkakor á 17 gram (123x22x6 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1919

Ger 63 st minikakaobönor á 1 g (19x9x4 mm)

225,-
 PLOCKA 
 

Pralinform no. CW1925

Ger 20 halvor á 5,5 g (44,5x23x10 mm).

225,-
 PLOCKA 
 

Chokladform no. CW1936

Ger 4 st chokladkakor á 57 gram.

225,-
 PLOCKA 





Barsformar från Cacao Barry

 

Cacao Barry Snacking Bars Rectangle 35 g

Ger 10 bars 118x23x12 mm med matterad ovansida. BPA-fri plast. Italiensk tillverkning.

295,-
 PLOCKA 
 

Cacao Barry Snacking Bars Round 35 g

Ger 10 bars 118x23x14 mm. BPA-fri plast. Italiensk tillverkning.

295,-
 PLOCKA 
 

Cacao Barry Bar Snack 30 g

Ger 8 bars 100x30x9 mm. BPA-fri plast. Italiensk tillverkning.

295,-
 PLOCKA 
 

Cacao Barry Mini-tablettes 5 g

Ger 21 minichokladkakor 20x40 mm. BPA-fri plast. Italiensk tillverkning.

295,-
 PLOCKA 



Martellato

 

Pralinform Martellato MA4005 Piramide triangolare

Ger 28 praliner á 11 g (25x26x55 mm)

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Martellato MA4006 Piramide ottagone

På väg in! Ger 28 praliner á 11 g (25x25x55 mm)

245,-
TILLF.
SLUT
 

Pralinform Martellato MA4007 Piramide cone

Ger 28 praliner á 11 g (25x25x55 mm)

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Martellato MA1009 Prisma Triangolo

På väg in! Ger 24 praliner á 8 g (33x29x15,5 mm).

245,-
TILLF.
SLUT
 

Pralinform Martellato MA1998 Plain Praline

Ger 30 praliner á 10 g (39x18x15,5 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Martellato MA1997 Curvy praline

På väg in! Ger 30 praliner á 10 g (39x18x15,5 mm).

245,-
TILLF.
SLUT
 

Pralinform Martellato MA1962 Coure

Leveranstid en vecka. Ger 30 praliner á 8 g (31x27x14 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Martellato MA1005 Wave 3

På väg in! Ger 16 praliner á 9,8 g (24,3x61,5x15,4 mm).

245,-
TILLF.
SLUT
 

Martellato chokladform MA2010 tavoletta bolle

På väg in! Ger 3 chokladkakor á 80 g (132x68x11 mm).

245,-
TILLF.
SLUT
 

Pralinform Martellato Guscio cono

245,-
 PLOCKA 
 

Konhållare för Martellato Guscio cono

115,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Martellato Tondo alto

245,-
 PLOCKA 



Pavoni

 

Pralinform Pavoni PC42

Designad av Antonio Bachour för Pavoni.
Ger 21 praliner á 10 gram (41x24x20 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Pavoni PC45

Designad av Antonio Bachour för Pavoni.
Ger 21 praliner á 10 gram (Ø30x16 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Pavoni PC46

Designad av Antonio Bachour för Pavoni.
Ger 21 praliner á 10 gram (40x18x16 mm)

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Pavoni PC53

Ger 18 praliner á 10 g (25x25x17 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Pavoni PC113

Ger 21 st praliner á 10 gram (28x14 mm).

245,-
 PLOCKA 
 

Pralinform Pavoni PC115

Ger 21 praliner á 10 gram (37x21x14 mm)

195,-
(ord. 245,-)
 PLOCKA 





Magnetiska pralinformar

En magnetform består av två delar, en plastform och en metallbotten som hålls fast av magneter. Innan gjutning prepareras formen med ett överföringsark eller reliefark. När man gjuter i magnetform är det egentligen bara en sak som skiljer sig från gjutning i en klassisk form. Formen får inte bankas i bordet. Och så gäller det att lägga arket med smörsidan mot chokladen – fast det missar du inte!


 

Magnetisk gjutform CIRCLE 1000L41

Chocolate World. Ger 18 bitar á 12 g (15,5x30 mm). Används tillsammans med överföringsark eller reliefark.

525,-
 PLOCKA 
 

Magnetisk gjutform DROP 1000L08

Chocolate World. Ger 18 praliner á 12 gram (37x25x16 mm). Används tillsammans med överföringsark eller reliefark.

Läs mer

Handdisk rekommenderas för att magneterna inte ska rosta.

525,-
 PLOCKA 
 

Magnetisk gjutform Cube 1000L20

Chocolate World. Ger 18 praliner á 12 gram (23x23x20 mm). Används tillsammans med överföringsark eller reliefark.

525,-
 PLOCKA 



Instruktioner

 

Instruktion - Gjutning i pralinform

Lär dig gjuta praliner i form. Utförlig steg för steg beskrivning framtagen av pralinör Ingela Svedbro. Denna instruktion finns komprimerad på hemsidan.

40,-
 PLOCKA 
 

Instruktion - Chokladtemperering

Lär dig temperera choklad. Utförlig steg för steg beskrivning framtagen av pralinör Ingela Svedbro.

35,-
 PLOCKA 



Användningsråd

– Formarna putsas med bomull eller hushållspapper (eventuellt fuktad med sprit) före varje användning.

– Handdiska dem i hett vatten med vanligt diskmedel. Låt dem självtorka på stående kant.

– Vid daglig användning kan formarna enbart skrapas av och putsas mellan tillverkningsessionerna för att spara tid.

– Bra inomhustemperatur för gjutning av praliner är 18–22°C. Vid temperaturer över 24°C kan formarna behöva stå i kylen en kort stund innan chokladen hälls i.

– En bra gjutningsinstruktion finns längst ned på sidan.

 

Storleksguide

6–9 g små praliner

10–14 g ”normalstorlek”

15– g stora praliner

 

specialbeställ från hela chocolate worlds soritiment

Vi har tillgång till hela Chocolate Worlds sortiment av formar med en leveranstid på ca 7–10 dagar. Hör av dig om du saknar någon modell så plockar vi hem. Priserna på specialbeställda formar är desamma som på de i vårt standardsortiment. Vid specialbeställning av fler än 10 formar dras 10% i rabatt. 




Gjutning i pralinform

När en tryffel eller kola doppas i choklad sker förvandlingen till pralin! En pralin består alltid av ett inkråm t ex av nougat och ett hölje av vit, ljus eller mörk choklad. En tumregel är att hårda fyllningar doppas i choklad och mjuka fyllningar gjuts i pralinform. Konsistensen på fyllningen regleras med vätskemängden. När du lärt hur förhållandet ska se ut mellan råvarorna kan du sätta ihop egna recept- smaksatta med t ex favoritlikören eller med bär från egna trädgården.

Det finns både hårda och mjuka pralinformar. Vi tycker att du ska välja en form i hårdplast till praliner och en i mjukplast till marmeladkonfekt, karameller mm.

Välj gärna pralinformar som kan varieras. Då är det inte nödvändigt att ha lika många. En startuppsättning kan bestå av en kupolform, en fyrkant och ett hjärta.



Chokladtemperering steg 1  

Fyll facken med tempererad choklad. Det är viktigt att chokladen är tempererad för annars lossnar inte pralinerna ur formen! Non-temp och blockchoklad har dåliga krympegenskaper, men passar bra till julgodis och till till doppning av bakverk som dammsugare och chokladbiskvier.


Chokladtemperering steg 1  

Skrapa av chokladöverflödet och skaka eller banka formen mot bordskanten för att få bort luftbubblor. Om chokladen är tjockflytande går det bra att banka hårt för att få bort bubblorna.


Chokladtemperering steg 1  

Töm ut chokladen. Chokladen som rinner ut kan återanvändas till botten! Fortsätt att hålla formen upp och ner och skrapa av all överflödig choklad. Låt formen stelna upp och ner, uppallad på t ex marmorplattor.


Chokladtemperering steg 1  

Skrapa bort all choklad som är ovanpå och runt formen. Vi använder sådana här metallskrapor. "De kan man ju köpa i byggaffären billigt", resonerar många. Gör inte det. De rostar!
Fyll chokladskalen med fyllning till ungefär 75%. Om man är ovan med att spritsa kan det bli toppar. Platta isåfall till dem med en tesked.
Avsluta med att locka formen med tempererad choklad. Sedan är det bara att vänta undertiden pralinerna krymper i kylskåpet. Det tar ungefär 20 minuter. Om du har lyckats med tempereringen blir de blanka och fina. Men ha tålamod! Ofta krävs det både ett par kurser och en massa träning för att bli en duktig pralinör.