Tips till förstagångsköpare
– Vill du air-brusha ska du satsa på praliner som har mjuka former. Formar med grunda fack (låga praliner) går snabbare att sprutmåla än formar med djupa fack.
– Kupolformar är lätta att gjuta i, kan varieras med olika dekorationstekniker och är smidiga att putsa och rengöra.
– Om du ska börja sälja praliner är ett tips att gå på praliner som går ner i en standardinsats. Facken är oftast 34x34 mm.
– Figurformar är perfekta om du inte vill måla i formarna.
– Praliner med fasettytor får extra hög glans.
Klicka här för användningstips, specialbeställningar mm.
Chocolate World
|
|
Pralinform no CW1967
Ger 24 halvor á 5 g (24,5x24,5x13 mm). Gör sfärer eller montera till ägg med CW1968.
|
|
|
|
Pralinform no. CW2066
Ger 32 halvor (mått på färdigt ägg: 32x22x11 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW2005
Ger 10 halvor á 63x45x23 mm. En ägghalva rymmer 2-3 praliner á 10 g. Ett ihåligt äggskal (lock och botten) vägde vid testgjutning 30 g.
|
|
|
|
Chokladform no CW1284
Ger 3 ägghalvor á 221 g (118x77x40 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1317
Samma modell som CW2137. Ger 24 st halvor á 12 gram (43x30x15 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1582
Ger 24 st halvor á 5 g (33x24x12 mm) á 5 g.
|
|
|
|
Pralinform no. CW1891
Ger 24 halvor á 33x23x11 mm.
|
|
|
|
Pralinform no. CW2203
Ger 32 ägghalvor á 5 g (32x22x11 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1875
Ger 12 figurer á 20 g (52x35,5x19,5 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1052
Ger 32 halvor (32x22x11 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1656
Ger 18 halvor (27x35x15 mm).
|
|
|
|
Easter Kit Pavoni Hen KT119
Kit för tillverkning av två hönor. Höjd 140 mm. Vikt 350 gr. OBS! Ej polykarbonat.
|
|
|
|
Äggform med fot 175 mm
Ger 1 st ägghalva 175x112x55 mm.
|
|
|
|
Äggform med fot 135 mm
Ger 2 st ägghalvor á 135x90x45 mm. En ägghalva rymmer 20 praliner á 10 g. Vid testgjutning vägde ägghalvan 125 g.
|
|
|
|
Äggform med fot 230 mm
Ger 1 st ägghalva 230x155x75 mm
|
|
|
|
Pralinform no. CW1495
Ger 40 halvor (Ø20 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1258
Ger 32 st halvor á 6 g (Ø27 mm).
|
|
|
|
Pralinform Martellato MA5001 50mm
För gjutning av Hot chocolate bombs. Ger 8 halvsfärer á Ø 50 mm.
|
|
|
|
Chokladform no. CW2251
För gjutning av Hot chocolate bombs. Ger 12 halvsfärer á Ø 50 mm.
|
|
|
|
Chokladform no. CW2252
För gjutning av Hot chocolate bombs. Ger 8 halvsfärer á Ø 59 mm.
|
|
|
|
Chokladform no. CW2253
För gjutning av Hot chocolate bombs. Ger 6 halvsfärer á Ø 70 mm.
|
|
|
|
Chokladform no. CW2254
För gjutning av Jumbo Hot Chocolate Bombs. Ger 6 halvsfärer á Ø 80 mm.
|
|
|
|
Pralinform no. CW1604
Ger 32 st praliner á 4 gram. Monteras med fördel samman med CW1603.
|
|
|
|
Pralinform no. CW1603
Ger 21 st praliner á 9 gram (29x29x15/12 mm). Monteras med fördel samman med CW1604.
|
|
|
|
Pralinform no. CW1926
Ger 21 praliner á 12 g L30,5 x H24 mm.
|
|
|
|
Pralinform CW1962
Dubbelform. Ger 2x12 bitar. Mått toppdelar: 23x23x15,5 mm Mått bottnar: 23x23x13,7 mm
|
|
|
|
Pralinform no. CW1923
Ger 24 praliner (26,5x22 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1924
Ger 21 praliner á 9,5 g (31x31x26,5 mm)
|
|
|
|
Pralinform no. CW1766
Ger 21 st praliner á 12 gram (30x30x25 mm). World Chocolate Masters 2013 collection: Gustaf Mabrouk, Sverige
|
|
|
|
Pralinform no. CW1903
Ger 21 st halvor (45,50x28x14 mm). New collection 2018: "Belle Epoque".
|
|
|
|
Pralinform no. CW1921
Ger 21 praliner á 10,5 g (36,5x27,5x16,5 mm)
|
|
|
|
Pralinform no. CW1754
Ger 18 st praliner á 10 gram (38x32x23 mm). World Chocolate Masters 2013 collection: Davide Comaschi, Italien.
|
|
|
|
Pralinform no. CW1782
Ger 18 st praliner á 11 gram (45x32x23 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1915
Ger 21 praliner á 8 g (27,5x27,5x17 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1753
Ger 21 st praliner á 11 gram (27x27x19 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1749
Ger 21 st praliner á 12 gram (28x28x17 mm)
|
|
|
|
Pralinform no. CW1602
Ger 21 st praliner á 12 gram (27x27x18 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1630
Ger 24 st praliner á 12 gram (26x26x19 mm). Blanka sidor och matterad översida.
|
|
|
|
Pralinform no. CW1676
Ger 32 st praliner á 12 gram (23x23x20 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1969
Ger 24 praliner á 10,5 g L35 x B21,5 x H14 mm.
|
|
|
|
Pralinform no. CW1673
Ger 16 st praliner á 10 gram (45,5x25x12,5 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1217
Ger 24 st halvor á 9 gram (Ø30 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW2361
Ger 40 st halvor (Ø27 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1909
Ger 24 halvor á 5 g (25x25x12,5 mm)
|
|
|
|
Pralinform no. CW1433
Ger 24 st praliner á 15 gram (Ø29x25 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW2295
Ger 32 st praliner á 13 gram (Ø29x21 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW2116
Ger 32 praliner á 14 g (D30 mm x H23mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1867
Ger 24 praliner á 9,5 g (25,50x25,50x22,50 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW2207
Ger 40 st praliner á 14 gram (Ø30x19 mm).
Notera att denna, till skillnad från övriga kupolformar, har en plan avsats på ovansidan.
|
|
Viktig information om hårstreck
Tillverkning av pralinformar är en känslig process vilket gör att smådefekter kan förekomma. Märken som syns är många gånger inne i plasten vilken inte påverkar utseendet på de gjutna pralinerna. Men tunna linjer kan också förekomma på ytan – så kallade hårstreck. Dessa är tunna linjer som börjar på formens ”lockningssida” och vandrar upp en bit i facket. Fenomenet drabbar kupolformar i högre utsträckning än andra formar. Hårstrecken, som kan förekomma i 5-6 fack per form, är nätt och jämnt skönjbara på den färdiga pralinen och inte iögonfallande för slutkonsumenten.
Chocolate World kan tyvärr inte garantera att formarna man producerar är helt fria från hårstreck.
En förmildrande omständighet är väl om inte annat att även kocken också ska ha något att provsmaka ...
|
|
Pralinform no. CW1914
Ger 21 halvor á 6,5 g (34x28,5x12 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1913
Ger 21 praliner á 13 g (36x29,5x19 mm)
|
|
|
|
Pralinform no. CW1218
Ger 21 st praliner á 15 gram (30x36x19 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1526
Ger 28 st praliner á 9 gram (31x27x17 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1417
Ger 24 st praliner á 11 gram(33x31x15 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW2143
Ger 60 st minihjärtan á 2 gram (20x8 mm)
|
|
|
|
Chokladform no. CW2254
För gjutning av Jumbo Hot Chocolate Bombs. Ger 6 halvsfärer á Ø 80 mm.
|
|
|
|
Pralinform no. CW2066
Ger 32 halvor (mått på färdigt ägg: 32x22x11 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1617
Ger 25 st praliner á 10 gram (39x17x15 mm). Signerad Ernst Knam.
|
|
|
|
Pralinform no. CW1930
Ger 24 praliner á 9,5 g (36x20x15 mm)
|
|
|
|
Pralinform no. CW1173
Ger 24 st praliner á 13 gram (48x18x20 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1521
Ger 24 st praliner á 10 gram (28x28x18 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1143
Ger 21 st praliner á 14 gram.
|
|
|
|
Pralinform no. CW2137
Ger 20 st halvor á 12 g (43x30x15 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW1535
Ger 24 st praliner á 13,5 gram- Ø28,2x20,8 mm.
|
|
|
|
Pralinform no. CW1094
Ger 24 st praliner á 15 gram.
|
|
|
|
Pralinform no. CW2171
Ger 32 praliner á 15 g L31 mm x H22 mm. Samma modell som CW1094.
|
|
|
|
Pralinform no. CW2169
Ger 40 st praliner á 13 gram.
|
|
|
|
Pralinform no. CW2371
Ger 36 st praliner á 7 gram.
|
|
|
|
Pralinform no. CW1248
Ger 24 st praliner á 13 gram (44x21x18 mm).
|
|
|
|
Chokladform no. CW1894
Ger 8 chokladbitar á 16,5 g (118x21x7,50 mm) New collection 2018: "Belle Epoque".
|
|
|
|
Chokladform no CW2398
Ger 3 chokladkakor á 90 g (156x77x8 mm)
|
|
|
|
Chokladform no. CW2162
Ger 3 chokladkakor á 108 g (155x77x9 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW2289
Ger 18 st chokladkakor á 15 gram (40x40 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CW2309
Ger 15 bars á 16 g (L63xB23xH12 mm).
|
|
|
|
Chokladform no. CW2299
Ger 6 st chokladkakor á 31 gram.
|
|
|
|
Pralinform no. CW1769
Ger 4 chokladkakor á 45 g.
|
|
|
|
Pralinform no. CW1919
Ger 63 st minikakaobönor á 1 g (19x9x4 mm)
|
|
|
|
Pralinform no. CW1925
Ger 20 halvor á 5,5 g (44,5x23x10 mm).
|
|
|
|
Chokladform no. CW1792
Ger 2 chokladkakor á 55 g med dim. 85x85x9,50 mm.
|
|
|
|
Pralinform no. CW1025
Ger 24 st praliner á 15 gram- 36x22x20 mm.
|
|
|
|
Chokladform no. CW2151
Ger 10 korgar (78x40x20 mm). En korg rymmer 2-3 praliner á 10 g. Vid testgjutning vägde produkten 25 g.
|
|
|
|
Stencil till CW2295
Verktyget har en mängd olika användningsområden: Lägg stencilen på CW2295 när du air-brushar/stänkmålar så håller den ovansidan av formen ren. Om du bara vill air-brusha halva formen kan du klämma ett papper mellan stencilen och formen. Gjut oblater (tunna chokladbitar) och dekorera med finhackade nötter, fröer mm. För att göra färgade oblater: lägg stencilen på ett överföringsark eller plastfilm målad med färgat kakaosmör. Limma eventuellt fast en knopp så är det enkelt att flytta schablonen utan att få färg/ choklad på fingrarna.
|
|
|
|
Stencil till CW1673
Samma användningsområde som CW2295, men kombineras ihop med CW1673 vid air-brushing.
|
|
|
|
Stencil till CW1903
Samma användningsområde som CW2295, men kombineras ihop med CW1903 vid air-brushing.
|
|
|
|
Stencil till CW1921
Samma användningsområde som CW2295, men kombineras ihop med CW1921 vid air-brushing.
|
|
|
|
Specialbeställd CW-form 1000-serien
|
|
|
|
Specialbeställd CW-form 2000-serien
|
|
Martellato
|
|
Chokladform Martellato MA6002 Piramidi napolitain
Ger 20 bitar á 4 g (42x25x6 mm)
|
|
|
|
Chokladform Martellato MA1915 Piramidi snack
Ger 8 bitar á 30 g (123x27x12 mm).
|
|
|
|
Chokladform Martellato MA2009 Piramidi bar
Ger 3 bitar á 80 g (138x72x11 mm).
|
|
|
|
Pralinform Martellato MA1008 Prisma Quadrato
Ger 28 praliner á 11 g (25x25x15,5 mm).
|
|
|
|
Pralinform Martellato MA1009 Prisma Triangolo
Ger 24 praliner á 8 g (33x29x15,5 mm).
|
|
|
|
Pralinform Martellato MA1994 Diamond jems
Ger 18 praliner á 10-11 g (30x30x15 mm, 42x24x15 mm, o32x15 mm)
|
|
|
|
Pralinform Martellato MA1993 Diamond heart
Ger 24 praliner á 10 g (33x33x15 mm).
|
|
|
|
Pralinform Martellato MA1997 Curvy praline
Ger 30 praliner á 10 g (39x18x15,5 mm).
|
|
|
|
Pralinform Martellato MA1920 Curvy snack
Ger 10 bitar á 34 g (96x22x17 mm).
|
|
|
|
Pralinform Martellato MA1998 Plain Praline
Ger 30 praliner á 10 g (39x18x15,5 mm).
|
|
|
|
Pralinform Martellato MA1921 Plain Snack
Ger 10 bitar á 34 g (96x22x15,5 mm).
|
|
|
|
Pralinform Martellato MA1999 Triangle praline
Ger 27 praliner á 7 g (39x20x16 mm).
|
|
|
|
Pralinform Martellato MA1922 Triangle snack
Ger 10 bitar á 23 g (96x22x17 mm).
|
|
|
|
Pralinform Martellato MA1018 Cocoa praline
Ger 21 praliner á 9 g (52x26x14 mm).
|
|
|
|
Pralinform Martellato MA4005 Piramide triangolare
Ger 28 praliner á 11 g (25x26x55 mm)
|
|
|
|
Pralinform Martellato MA4006 Piramide ottagone
Ger 28 praliner á 11 g (25x25x55 mm)
|
|
|
|
Pralinform Martellato MA4007 Piramide cone
Ger 28 praliner á 11 g (25x25x55 mm)
|
|
|
|
Pralinform Martellato MA1962 Coure
Ger 30 praliner á 8 g (31x27x14 mm).
|
|
|
|
Pralinform Martellato MA1005 Wave 3
Ger 16 praliner á 9,8 g (24,3x61,5x15,4 mm).
|
|
|
|
Martellato chokladform MA2010 tavoletta bolle
Ger 3 chokladkakor á 80 g (132x68x11 mm).
|
|
|
|
Pralinform Martellato Guscio cono
|
|
|
|
Konhållare för Martellato Guscio cono
|
|
|
|
Pralinform Martellato Tondo alto
|
|
|
|
Pralinform Martellato MA6006 Napolitain cittá
|
|

Cacao Barry
|
|
Cacao Barry Snacking Bars Rectangle 35 g
Ger 10 bars (118x23x12 mm) med matterad ovansida. BPA-fri plast. Italiensk tillverkning.
|
|
|
|
Cacao Barry Snacking Bars Round 35 g
Ger 10 bars (118x23x14 mm). BPA-fri plast. Italiensk tillverkning.
|
|
|
|
Cacao Barry Bar Snack 30 g
Ger 8 bars (100x30x9 mm). BPA-fri plast. Italiensk tillverkning.
|
|
|
|
Cacao Barry Esmeralda bar
Ger 3 bars (74x155 mm). BPA-fri plast. Italiensk tillverkning.
|
|
|
|
Cacao Barry Cacao Collective tablet
Ger 3 st chokladkakor á 75 g (155x75 mm). Formen har olika nivåer av mattering och diskret avsiktlig skevning. BPA-fri plast. Italiensk tillverkning.
|
|
|
|
Cacao Barry Cocoa pod tablet
Chokladkaka att fylla. Ger 4 st chokladkakor á 100 g (160x53x12 mm). BPA-fri plast. Italiensk tillverkning.
|
|
Chocolatform
|
|
Pralinform no. CF0232
Ger 21 praliner á 9,5 g (20x20x20 mm)
|
|
|
|
Pralinform no. CF0234
Ger 21 praliner á 8 g (20x20x18 mm)
|
|
|
|
Pralinform no. CF0236
Ger 24 praliner á 14,5 g (25x25x20 mm)
|
|
|
|
Pralinform no. CF0614
Ger 16 praliner á 9 g (40x15,5x16 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CF0504
Ger 24 praliner á 8,5 g (34x18,5x21 mm).
|
|
|
|
Pralinform no. CF0608
Dubbelform för framställning av 12 diamanter á 4,5 g (25x19 mm).
|
|
|
|
Chokladform no CF0238
Ger 14 bitar uppdelade på 7 olika figurer. Linje: 56,5 x 14,5 x 11 mm Fyrkant: 29 x 29 x 11 mm L: 43 x 29 x 11 mm Z: 43 x 29 x 11 mm T: 43 x 29 x 11 mm
|
|
|
|
Pralinform no. CF0810
Ger 6 st chokladkakor á 50 g (118x50x8 mm).
|
|
|
|
Chokladform no CF0235
Ger 4 chokladkakor á 52,5 g (117,5x49,5x8 mm)
|
|
|
|
Chokladform no CF0240
Ger 10 bars á 40 g (114x26,5x12 mm)
|
|
|
|
Pralinform no. CF0218
Ger 24 praliner á 11 g (25x25x25 mm)
|
|
|
|
Pralinform no. CF0604
Ger 24 praliner á 9 g (28x17 mm)
|
|
|
|
Pralinform no CW1093
Dubbelform. Ger 24 halvor á 7,5 g (37x29x14 mm) som monteras två och två.
|
|
Pavoni
|
|
Pralinform Pavoni PC42
Designad av Antonio Bachour för Pavoni. Ger 21 praliner á 10 gram (41x24x20 mm).
|
|
|
|
Pralinform Pavoni PC45
Designad av Antonio Bachour för Pavoni. Ger 21 praliner á 10 gram (Ø30x16 mm).
|
|
|
|
Pralinform Pavoni PC46
Designad av Antonio Bachour för Pavoni. Ger 21 praliner á 10 gram (40x18x16 mm)
|
|
|
|
Pralinform Pavoni PC53
Ger 18 praliner á 10 g (25x25x17 mm).
|
|
|
|
Pralinform Pavoni PC112
Ger 21 st praliner á 10 gram (26x26x13 mm).
|
|
|
|
Pralinform Pavoni PC113
Ger 21 st praliner á 10 gram (28x14 mm).
|
|
|
|
Pralinform Pavoni PC115
Ger 21 praliner á 10 gram (37x21x14 mm)
|
|

Magnetiska pralinformar från Chocolate World
En magnetform består av två delar, en plastform och en metallbotten som hålls fast av magneter. Innan gjutning prepareras formen med ett överföringsark eller reliefark. När man gjuter i magnetform är det egentligen bara en sak som skiljer sig från gjutning i en klassisk form. Formen får inte bankas i bordet. Och så gäller det att lägga arket med smörsidan mot chokladen – fast det missar du inte!
|
|
Magnetisk gjutform 1000L41
Chocolate World. Ger 18 bitar á 12 g (15,5x30 mm). Används tillsammans med överföringsark eller reliefark.
Läs mer Handdisk rekommenderas för att magneterna inte ska rosta.
|
|
|
|
Magnetisk gjutform 1000L02
Chocolate World. Ger 24 praliner á 9,5 gram (24x24x14 mm). Används tillsammans med överföringsark eller reliefark.
Läs mer Handdisk rekommenderas för att magneterna inte ska rosta.
|
|
|
|
Magnetisk gjutform 1000L05
Chocolate World. Ger 18 praliner á 13 gram (35x24x17 mm). Används tillsammans med överföringsark eller reliefark.
Läs mer Handdisk rekommenderas för att magneterna inte ska rosta.
|
|
|
|
Magnetisk gjutform 1000L08
Chocolate World. Ger 18 praliner á 12 gram (37x25x16 mm). Används tillsammans med överföringsark eller reliefark.
Läs mer Handdisk rekommenderas för att magneterna inte ska rosta.
|
|
|
|
Magnetisk gjutform 1000L13
Chocolate World. Ger 18 praliner á 11 gram (30x32x15 mm). Används tillsammans med överföringsark eller reliefark.
Läs mer Handdisk rekommenderas för att magneterna inte ska rosta.
|
|
|
|
Magnetisk gjutform 1000L20
Chocolate World. Ger 18 praliner á 12 gram (23x23x20 mm). Används tillsammans med överföringsark eller reliefark.
Läs mer Handdisk rekommenderas för att magneterna inte ska rosta.
|
|
Instruktioner
|
|
Instruktion - Gjutning i pralinform
Lär dig gjuta praliner i form. Utförlig steg för steg beskrivning framtagen av pralinör Ingela Svedbro. Denna instruktion finns komprimerad på hemsidan.
|
|
|
|
Instruktion - Chokladtemperering
Lär dig temperera choklad. Utförlig steg för steg beskrivning framtagen av pralinör Ingela Svedbro.
|
|
Användningsråd
– Formarna putsas med bomull eller hushållspapper (eventuellt fuktad med sprit) före varje användning.
– Handdiska dem i hett vatten med vanligt diskmedel. Låt dem självtorka på stående kant.
– Vid daglig användning kan formarna enbart skrapas av och putsas mellan tillverkningsessionerna för att spara tid.
– Bra inomhustemperatur för gjutning av praliner är 18–22°C. Vid temperaturer över 24°C kan formarna behöva stå i kylen en kort stund innan chokladen hälls i.
– En bra gjutningsinstruktion finns längst ned på sidan.
Storleksguide
6–9 g små praliner
10–14 g ”normalstorlek”
15– g stora praliner
specialbeställ från hela chocolate worlds soritiment
Vi har tillgång till hela Chocolate Worlds sortiment av formar med en leveranstid på ca 7–10 dagar. Hör av dig om du saknar någon modell så plockar vi hem. Priserna på specialbeställda formar är desamma som på de i vårt standardsortiment. Vid specialbeställning av fler än 10 formar dras 10% i rabatt.
Gjutning i pralinform
När en tryffel eller kola doppas i choklad sker förvandlingen till pralin! En pralin består alltid av ett inkråm t ex av nougat och ett hölje av vit, ljus eller mörk choklad. En tumregel är att hårda fyllningar doppas i choklad och mjuka fyllningar gjuts i pralinform. Konsistensen på fyllningen regleras med vätskemängden. När du lärt hur förhållandet ska se ut mellan råvarorna kan du sätta ihop egna recept- smaksatta med t ex favoritlikören eller med bär från egna trädgården.
Det finns både hårda och mjuka pralinformar. Vi tycker att du ska välja en form i hårdplast till praliner och en i mjukplast till marmeladkonfekt, karameller mm.
Välj gärna pralinformar som kan varieras. Då är det inte nödvändigt att ha lika många. En startuppsättning kan bestå av en kupolform, en fyrkant och ett hjärta.
 |
|
Fyll facken med tempererad choklad. Det är viktigt att chokladen är tempererad för annars lossnar inte pralinerna ur formen! Non-temp och blockchoklad har dåliga krympegenskaper, men passar bra till julgodis och till till doppning av bakverk som dammsugare och chokladbiskvier. |
 |
|
Skrapa av chokladöverflödet och skaka eller banka formen mot bordskanten för att få bort luftbubblor. Om chokladen är tjockflytande går det bra att banka hårt för att få bort bubblorna. |
 |
|
Töm ut chokladen. Chokladen som rinner ut kan återanvändas till botten! Fortsätt att hålla formen upp och ner och skrapa av all överflödig choklad. Låt formen stelna upp och ner, uppallad på t ex marmorplattor. |
 |
|
Skrapa bort all choklad som är ovanpå och runt formen. Vi använder sådana här metallskrapor. "De kan man ju köpa i byggaffären billigt", resonerar många. Gör inte det. De rostar!
Fyll chokladskalen med fyllning till ungefär 75%. Om man är ovan med att spritsa kan det bli toppar. Platta isåfall till dem med en tesked.
Avsluta med att locka formen med tempererad choklad. Sedan är det bara att vänta undertiden pralinerna krymper i kylskåpet. Det tar ungefär 20 minuter. Om du har lyckats med tempereringen blir de blanka och fina. Men ha tålamod! Ofta krävs det både ett par kurser och en massa träning för att bli en duktig pralinör. |
|