Fler förpackningsstorlekar med kakaosmör finns här.
Cacao Barry
Cacao Barry Evocao 72% 2,5 kg
Cacao Barry Evocao är en couvertyr tillverkad till 100% av kakaofrukten. Inget annat har tillsatts – inget raffinerat socker, inget lecitin, ingen vanilj. Evocao är en explosion av fräscha och fruktiga citrustoner i kombination med sötma från kakaofruktspulp. OBS! Värms ej över 40 °C.
Cacao Barry Evocao är en couvertyr tillverkad till 100% av kakaofrukten. Inget annat har tillsatts – inget raffinerat socker, inget lecitin, ingen vanilj. Evocao är en explosion av fräscha och fruktiga citrustoner i kombination med sötma från kakaofruktspulp. OBS! Värms ej över 40 °C.
Équateur flyktig couvertyr som har kraftig bitterhet, generös fruktighet med toner av banan och trä. Arriba National från Ecuador. Certifiering: Rainforest Alliance.
Mexique är en mörk couvertyr med initialt syrliga toner som övergår i kryddiga dito med inslag av lakrits och trä. Mexikanska kakaobönor, huvudsakligen Forastero. Certifiering: Cocoa Horizons
Innehållsförteckning: Kakaomassa Mexico, socker, kakaosmör, sojalecitin, naturligt vaniljpulver (frön från vaniljstång). Kan innehålla spår av mjölk. Bäst före 2023-12-08 eller senare.
Bönorna till Cacao Barrys Saint Dominige odlas på grönskande öar i Stora Antillernas skärgård. Chokladen har en fruktig och exotisk smak med exceptionellt lång eftersmak. Toner av kryddor, vin, oliver och rosenvatten. Certifiering: Rainforest Alliance
Innehållsförteckning: Kakaomassa Saint Dominigue, socker, kakaosmör, sojalecitin, naturlig vaniljarom. Kan innehålla spår av mjölk. Bäst före 2023-09-02 eller senare.
Bönorna till Cacao Barrys Saint Dominige odlas på grönskande öar i Stora Antillernas skärgård. Chokladen har en fruktig och exotisk smak med exceptionellt lång eftersmak. Toner av kryddor, vin, oliver och rosenvatten. Certifiering: Rainforest Alliance
Innehållsförteckning: Kakaomassa Saint Dominigue, socker, kakaosmör, sojalecitin, naturlig vaniljarom. Kan innehålla spår av mjölk. Bäst före 2023-05-15 eller senare.
189,- (ord. 225,-)
TILLF. SLUT
Cacao Barry Tanzanie 75% 2,5 kg
Tanzanie är en mörk couvertyr med bra balans mellan fruktighet och intensiv kakaobitterhet som lyfts av blommiga toner. Fri från sojalecitin. Certifiering: Cocoa Horizons
Innehållsförteckning: Kakaomassa Tanzania, socker, kakaosmör, naturligt vaniljpulver. Bäst före 2023-05-05 eller senare.
525,-
TILLF. SLUT
Cacao Barry Tanzanie 75% 1 kg
Tanzanie är en mörk couvertyr med bra balans mellan fruktighet och intensiv kakaobitterhet som lyfts av blommiga toner. Fri från sojalecitin. Certifiering: Cocoa Horizons
Innehållsförteckning: Kakaomassa, socker, sojalecitin, naturlig vaniljarom. Kan innehålla spår av mjölk. Bäst före 2024-01-06 eller senare.
215,-
TILLF. SLUT
Cacao Barry Inaya 65% 1 kg
Inaya är en mörk couvertyr med kraftig kakaosmök och bra balans mellan bitterhet och syrlighet. Certifiering: 100% Traceable Cocoa Beans Cocoa Horizons Q Fermentation
Innehållsförteckning: Kakaomassa, socker, fettreducerat kakaopulver, sojalecitin, naturlig vaniljarom. Kan innehålla spår av mjölk. Bäst före 2024-01-07 eller senare.
215,-
TILLF. SLUT
Cacao Barry Lactée Supérieure 38% 1 kg
Genom den utvecklade jäsmetoden Q-Fermentation fångas och bevaras de renaste kakaotonerna för en kraftfull smak. Lactée Supérieure levererar dessutom en intensiv mjölksmak med aromatiska och karamelliga toner. Certifiering: Cocoa Horizons
Intensiv smak av mjölkig karamell och bra sälta som för tankarna till en Caramel au beurre salé. Bra couverture till skal. Tempereras som vit. Certifiering: Cocoa Horizons
Specialcouvertyr till mousse, ganache och sås. Denna intensiva, mörka choklad charmar med sin robosta och balanserade kakaosmak och rundhet. Huvudsakligen Forastero från västafrika. Certifiering: Cocoa Horizons
Nytt recept- nu med solroslecitin! Lactée Caramel är en ljus, söt couvertyr med tydlig mjölk- och karamellkaraktär. Diskret karamellkrisp som framträder mot slutet. Certifiering: Cocoa Horizons
Zéphyr är en mycket lättflyktig, vit couvertyr med mjuk och krämig konsistens, lite mindre sötma och med påtaglig mjölk-, och vaniljsmak. Huvudsakligen Forastero från västafrika. Certifiering: Cocoa Horizons
Zéphyr är en mycket lättflyktig, vit couvertyr med mjuk och krämig konsistens, lite mindre sötma och med påtaglig mjölk-, och vaniljsmak. Huvudsakligen Forastero från västafrika. Certifiering: Cocoa Horizons
Callebaut 2815 är en mycket bra allround-choklad. Den har en välbalanserad kakaosmak och lämpar sig till både doppning, gjutning och ganache. I kursköket förtunnar vi 2815 med 50 gram kakaosmör per kilo choklad. Då kan flera formar gjutas samma batch och risken för bubblor i formarna minskar. Certifiering: Cocoa Horizons
Innehållsförteckning: Kakaomassa, socker (43%), kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin, naturlig vaniljarom. Kan innehålla spår av mjölk. Bäst före 2023-04-01 eller senare.
Innehållsförteckning: Kakaomassa, socker (43%), kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin, naturlig vaniljarom. Kan innehålla spår av mjölk. Bäst före 2024-02-01 eller senare.
Innehållsförteckning: Kakaomassa, socker (43%), kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin, naturlig vaniljarom. Kan innehålla spår av mjölk. Bäst före 2023-09-14 eller senare.
100% växtbaserad mörk, vegansk couvertyr. Receptet är baserat på den klassiska Callebaut 811. De väsentliga skillnaderna är att NXT Dark inte innehåller några spår av mejeriprodukter (gäller endast 10 kg) och solroslecitin istället för sojalecitin som emulgeringsmedel.
NXT M_LK 42,3% är en 100% växtbaserad ljus, vegansk couvertyr. Smaken ligger nära en klassisk mjölkchoklad. Detta tack vare inblandning av den nötliknande och fiberrika knölen chufa (16,5%). Konsistensen är krämig och fyllig. Couvertyren är dessutom lätt att göra emulsioner på.
Satongo är en extra mörk choklad som tillverkas av en blandning av de Sao Thomé, Thanzania och Ghana. Kakaosmaken är påtaglig och toppas av toner av röda bär.
Observera: kakaohalten skiljer sig från Ruby 2,5 kg. Ruby RB1 är naturligt rosa tack vare att bönorna ej jäses. Smakprofilen är tydligt fruktig och syrlig med inslag av röda bär. Ruby ger dig nya utmaningar när det kommer till smakkombinationer – men samtidigt är belöningen stor när du lyckas.
I Europa är det å andra sidan välkänt sedan länge – verksamheten startade 1931 i Zürich.
Karaktären är typiskt Schweizisk, och kvaliteten mycket hög. Detta är kanske särskilt tydligt hos de ljusa couvertyrerna tack vare den erkänt bra mjölken som används.
Viskositetsskalan går från ett till tre, där två är tillräckligt flyktig för att gjuta skal utan ytterligare förtunning.
Carma Black Zabuye 83% 1,5 kg
Carma Black Zabuye är den kulörmässigt mörkaste chokladen på marknaden. Kärv och med framträdande bitterhet. Används med fördel tillsammans med White Nuit Blanche i grafiska skapelser.
Carma Black Zabuye är den kulörmässigt mörkaste chokladen på marknaden. Kärv och med framträdande bitterhet. Används med fördel tillsammans med White Nuit Blanche i grafiska skapelser.
Dark Bourbon 50% är en mörk välbalanserad couvertyr med tydliga toner av bourbon-vanilj. Dark Bourbon har bra viskositet för skalgjutning. Naturligt skydd mot fat bloom tack vare tillsatt mjölkfett. Certifiering: UTZ
Dark Bourbon 50% är en mörk välbalanserad couvertyr med tydliga toner av bourbon-vanilj. Dark Bourbon har bra viskositet för skalgjutning. Naturligt skydd mot fat bloom tack vare tillsatt mjölkfett. Certifiering: UTZ
Milk Claire har utsetts till världens bästa mjölkchoklad av Accademia Maestri Pasticceri Italiani. Den tillverkas av utvald schweizisk mjölk och har karamelliga och lätt maltiga toner. Certifiering: UTZ
White Nuit Blanche är en ren vit choklad som kombinerar schweizisk mjölk med ett särskilt utvalt kakaosmör som ger en extra vit kulör. Den har en krämig söthet, lite lägre sockerhalt och en varaktig ton av vanilj. Certifiering: UTZ Viskositet
Innehållsförteckning: Kakaomassa, socker, kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin, naturlig vaniljarom. Kan innehålla mjölk. Fri från spår av nötter. Bäst före 2023-10-03 eller senare.
Innehållsförteckning: Kakaomassa*, rörsocker*, kakaosmör* Kakaohalt: 70% min. Fri från nötter. *Ekologisk ingrediens. Rörsocker, kakaosmör och kakaomassa handlade i enlighet med Fairtrade-kriterierna, totalt 100%. Läs mer på fairtrade.se Bäst före 2023-02 eller senare.
Innehållsförteckning: Kakaomassa*, rörsocker*, kakaosmör* Kakaohalt 70% min. *Ekologisk ingrediens. Rörsocker, kakaosmör och kakaomassa handlade i enlighet med Fairtrade-kriterierna, totalt 100%. Läs mer på fairtrade.se
Kan innehålla spår av nötter och mandel pga ompaketering. Bäst före 2023-07 eller senare.
Innehållsförteckning: Rörsocker, kakaomassa, kakaosmör, helmjölkspulver, vanilj. Kakaohalt: 56% min. Fri från nötter. Ekologiskt certifierade ingredienser, totalt 100%. Rörsocker, kakaosmör och kakaomassa handlade i enlighet med Fairtrade-kriterierna. Bäst före 2022-11 eller senare.
Innehållsförteckning: Rörsocker, kakaomassa, kakaosmör, helmjölkspulver, vanilj. Kakaohalt: 56% min. Ekologiskt certifierade ingredienser, totalt 100%. Rörsocker, kakaosmör och kakaomassa handlade i enlighet med Fairtrade-kriterierna. Kan innehålla spår av nötter och mandel pga ompaketering. Bäst före 2022-11 eller senare.
Innehållsförteckning: Kakaomassa*, rörsocker*, kakaosmör*, helmjölkspulver*, vaniljstång*. Kakaohalt: 40% min. Fri från nötter. *Ekologisk ingrediens. Rörsocker, kakaosmör och kakaomassa handlade i enlighet med Fairtrade-kriterierna, totalt 100%. Läs mer på fairtrade.se. Bäst före 2022-10 eller senare.
Innehållsförteckning: Kakaomassa*, rörsocker*, kakaosmör*, helmjölkspulver*, vaniljstång*. Kakaohalt: 45% min.*Ekologisk ingrediens. Rörsocker, kakaosmör och kakaomassa handlade i enlighet med Fairtrade-kriterierna, totalt 100%. Läs mer på fairtrade.se. Kan innehålla spår av nötter och mandel pga ompaketering. Bäst före 2024-02 eller senare.
Viskositeten anger hur trögflytande än vätska är. Ju högre viskositet desto mer trögflytande. På många chokladförpackningar är viskositeten angiven i droppar. Sorter med 2–3 droppar passar till ganache, mousser och gjutning av skulpturer och större alster i choklad. Istället för att gjuta lager på lager får man rätt tjocklek från början.
En del chokladmakare använder sorter med 3 droppar till pralinskal. Men då chokladen är trögflytande måste man jobba fort! Är du nybörjare rekommenderar vi att förtunna med kakaosmör.
Sorter med 4–5 droppar är optimala till gjutning av pralinskal. Ska chokladen användas i chokladfontän är också 5 droppar perfekt.
förtunning för gjutning av pralinskal
Förtunnas med minst 75 g kakaosmör per kg choklad.
Förtunnas med minst 50–75 g kakaosmör per kg choklad.
Kan användas som den är. Förtunna om du vill ha extra proffsiga, tunna skal eller om det lätt blir luftbubblor i formen*. Utgå från 50 g kakasmör per kg choklad.
*Kupolformar och sfärer är lättast att gjuta i och kantiga former svårast.
Behöver ej förtunnas.
Tips vid förtunning med kakaosmör
De flesta chokladsorter är lätta att förtunna. Om man tidigare har jobbat med en trögflytande sort så blir man förvånad över hur lätt det går att jobba med samma choklad när extra kakaofett har tillsatts. Om det ofta blir luftbubblor i en form kan det avhjälpas om chokladen förtunnas. En bonus är att kakaosmöret ger extra glans på pralinerna.
Temperera med kakaosmöret från början eller tillsätt det när chokladen är uppe i högsta temperatur. Lägg dig något i överkant på tempereringskurvan. Om sorten ska upp till 44–50°C oförtunnad så värm den till 48–50°C. Ska den kylas till 28–29°C så kyl till 29°C. Värm slutligen upp till 31,5–32°C istället för 31°C (för mörk). En del chokladsorter har förtryckta tempereringskurvor på påsen, men använd våra istället. De är bättre.